Lenka Kačmárová

Jeden svet 2019 bude v znamení skutočných influencerov

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý tento rok oslávi svoje dvadsiate narodeniny, ponúkne svojim návštevníkom unikátne filmové zážitky, ale aj možnosť stretnúť sa tvárou v tvár s odvážnymi a neobyčajnými režisérmi a „hviezdami“ rôznych profesií.

Nepoznáte ich z titulkov bulvárnych plátkov. Na ulici by ste ich možno prehliadli. Prinajmenšom by vám  nenapadlo, že človek, ktorého na chodníku práve míňate, sa pred pár dňami vrátil z vojnovej zóny. Alebo že je režisérkou, ktorá vie, čo vypovedal Peter Tóth pred súdom v kauze Kočnerových zmeniek. Tento rok vám ich preto na Jednom Svete predstavíme – skutočných „influencerov“ súčasnej spoločnosti.

„Minulý rok bol hlavným hosťom Timothy Snyder. Na tohtoročnom XX. ročníku je istým spôsobom Snyderov šestnásť. Zavíta k nám 16 skvelých majstrov svojho remesla. Filmári, spisovatelia, aktivisti, environmentalisti, filozof a vedec, ktorí svojou odbornosťou a nadaním obohacujú spoločnosť a krok za krokom posúvajú hranice jej chápania,“ prezradila umelecká riaditeľka festivalu, Diana Fabianová.

Z amerického Oregonu priamo do kina Lumiére zavíta skúsená režisérka, ktorá má na konte vyše 50 ocenených filmov. Vášnivá cestovateľka a dokumentaristka Skye Borgman. Pred kameru sa jej už podarilo dostať rockové hviezdy, premiérov, drogovo závislých, budhistických mníchov, víťazov Oskara, ale aj anarchistických pracovníkov továrne na čokoládu. Slovenským divákom predstaví dôležitý film Pod lampou tma, ktorý odkrýva šokujúcu pravdu o utajovanom, no tak častom sexuálnom násilí páchanom na deťoch.

Na Jednom svete si na svoje prídu nielen fanúšikovia dokumentov, ale aj milovníci kníh. V spolupráci s vydavateľstvom Absynt predstaví festival poľského novinára Kamila Baluka a švajčiarskeho autora Sachu Batthyanyho. Obaja prídu do Bratislavy uviesť do života svoje nové knihy.

„Rakúska obec Rechnitz leží asi dve hodiny autom od Bratislavy, pod Neziderským jazerom, na hranici s Maďarskom. Švajčiarsky novinár Sacha Batthyany celú mladosť netušil, že jeho rodinu pestrého stredoeurópskeho pôvodu spája s ospalou dedinou tragédia nadregionálneho významu. Jeho kariéra sa sľubne rozvíjala, písal pre prestížny denník o aktuálnych témach, založil si rodinu a nadobudol dojem, že jeho život okolo štyridsiatky nabral stabilitu a smer. Až ho jedného dňa vyviedla z miery novinová správa, na ktorú ho upozornili kolegovia,“ tak začína svoj blog spisovateľ Michal Hvorecký, ktorý bude na festivale moderovať diskusiu s Batthyanym a následne prevedie jej účastníkov po bratislavských Stoplersteinoch, pamätných kameňoch našej nacistickej minulosti.

Slovenská dokumentaristická enfant terrible, Zuzana Piussi, príde do Bratislavy otvoriť festival Jeden svet dlho očakávaným filmom Ukradnutý štát. Z Čiech prídu súťažiť o cenu Slovensko a Česko za ľudské práva špičky súčasnej dokumentaristiky, ako Theodora Remundová či Martin Mareček a z Viedne na festival zavíta režisér, performer a vedec Johannes Grenzfurthner, ktorý divákov po projekcii filmu Vitaj, umelá inteligencia! uvedie do tajov a budúcnosti sexuálneho života s robotmi.

Väčšinu z týchto osobností neuzriete len na ulici či v kaviarni LAB v Starej tržnici, kde sme si pre vás pripravili festivalové raňajky, aby ste sa s našimi hosťami mohli osobne zoznámiť. Zažijete ich tiež v diskusiách po filmoch, ktoré v spolupráci s nimi pripravila organizácia Človek v ohrození.

V rámci sprievodných podujatí sa počas festivalu uskutoční aj špeciálne interaktívne podujatie s názvom The Polarity Party, ktoré pochádza z dielne Dany Carpensen & The Michael Douglas Kollektiv. Na Slovensku sa mu začala venovať tanečníčka Katarína Brestovanská z občianskeho združenia Nový Priestor a návštevníci festivalu ho budú môcť zažiť zdarma 12. októbra o 18:00 v priestoroch Novej Cvernovky. Na zážitkové podujatie je však potrebné sa prihlásiť prostredníctvom tohto formulára, keďže kapacita je obmedzená.

Festival Jeden svet sa uskutoční 9. – 13. októbra v Bratislave. Následne bude pokračovať do ďalších miest po celom Slovensku. Podrobný program festival zverejní 1. októbra, kedy si návštevníci budú môcť zakúpiť aj lístky na konkrétne premietania. Divákom odporúčame kúpiť si lístky online, pretože je to ekologickejšie a navyše aj lacnejšie. Už teraz si môžu online zakúpiť festivalovú permanentku na stránke Jedného sveta alebo prostredníctvom tootoot.sk.

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene