Lenka Kačmárová

Zjednotení v „Ukradnutom štáte“

Hlavnou témou festivalu Jeden svet sú vážne sociálne témy. Úvodnou projekciou, premiérou, bol preto film, ktorý sa venuje jednej z najväčších afér na Slovensku. Film z dielne Zuzany Piussi s názvom Ukradnutý štát poukazuje na korupciu a nekalé praktiky na slovenskej politickej scéne.


Počas premiéry boli obsadené všetky sedadlá kinosály. Foto: Miroslav Hanjik

Počas úvodného premietania sa investori a záujemcovia mohli dozvedieť o filme o čosi viac od samotnej režisérky na besede v Kine Mladosť. Zuzana Piussi na tejto besede odpovedala na bežné, ale aj netradičné otázky z pléna. Fakty vyobrazené v dokumente pomenovala ako niečo, čo nie je možné vnímať čierno-bielo.

Veci sú vždy o prachoch, informácie sa predávajú… Tak to je, a preto sa konšpiruje.

Zaujímavosťou je, že režisérka nepoužila vo Ukradnutom štáte žiadne popisky, a to aj napriek tomu, že si to mnohé dokumentárne filmy vyžadujú. Tento ťah označila za zbytočný, keďže je divák o vystupujúcich osobnostiach dobre oboznámený alebo sa k nim jednoducho dostanú.

Režisérka Zuzana Piussi na besede po uzavretom premietaní odpovedala na otázky z pléna. Foto: Terézia Škorupová

O tom, ako sa k filmu vyjadrila samotná autorka, a aké dojmy zanechalo premietanie u divákov sa dozviete v našich ďalších blogoch.

Autori: František Šodor, Alexandra Ščevlíková

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene