Lenka Kačmárová

Slovensko-írske paralely

Film Zuzany Piussy sa okrem korupcie venuje aj nečestným záležitostiam zo sveta slovenskej politiky. V tejto rozprave nemožno nespomenúť prípad zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorý bol tiež jednou z tém filmu Ukradnutý štát. Riaditeľ organizácie Self Help Africa v Írsku Raymond Jordan si po zhliadnutí filmu urobil ešte bližší obraz o tomto incidente.


V prvom rade by som sa vás rád opýtal, či film naplnil vaše očakávania.

Mal som veľmi malé vedomosti o tomto filme pred tým, než som vstúpil do kinosály. Myslím, že bol veľmi dobre predstavený. Pri pozeraní filmu som bol absolútne ohúrený odvahou novinárky zverejniť tieto zábery, boli veľmi silné, a tiež odvahou režisérky. Svojím kolegom som po premiére hovoril, že tento film nie je výhradne o Slovensku. Som z Írska a videl som v ňom veľkú podobnosť v politických situáciách medzi našimi krajinami. Veľmi známu novinárku u nás zavraždili v roku 1996, volala sa Veronica Guerin, práve jej vražda zmenila celú krajinu. Zmenila našu kultúru, naše zákony a napokon aj našu spoločnosť. Zmenili sme zákon tak, aby ochraňoval novinárov, preto dúfam, že z tejto situácie príde významná zmena aj u vás. Dokument núti v prvom rade ľudí použiť svoj hlas, a v druhom rade politikov počúvať ich. Bol to neuveriteľný dokument!

Zdroj: irishnews.com

Počuli ste, ako cudzinec, o tomto prípade pred vaším príchodom na Slovensko?

Áno, a nie málo! Je veľmi zaujímavé nahliadnuť do tohto problému. Nemohol som uveriť tomu počtu ľudí, ktorí boli ochotní vystúpiť pred kamerou, pričom nie všetci boli veľmi dobrými ľuďmi. Cením si, že film je postavený tak, aby neboli braní s touto zápornou hodnotou, čo nechalo priestor pre diváka vytvoriť si vlastný pohľad na to, kde je skutočná pravda.

Prirovnali by ste incident v Írsku spred 13 rokov súčasnej situácii na Slovensku?

Jednoznačne. Vidím viacero podobností v rôznych kontextoch. Incident u nás sa stal v roku 1996, čo je už nejaká doba, no prípad stále rezonuje medzi ľuďmi. Zmenila sa legislatíva a posilnil sa protikorupčný boj. Podobnosť medzi Slovenskom a Írskom, naša história, vzťahy medzi štátom a cirkvou, to všetko je takmer identické. Podobne ako Slovensko sme utrpeli obrovský ekonomický kolaps, zhruba pred 10 rokmi, čím sa odhalili blízke vzťahy medzi majiteľmi bánk a rozvojom nehnuteľností. Nepoznám úplné detaily o situácii na Slovensku, ale tie paralely medzi nami sú identické. Bol by som rád, keby sa jeden štát od druhého niečo naučil.

Zdroj: Twitter.com

Myslíte si teda, že zmena, aká sa uskutočnila v Írsku je reálnou možnosťou aj na Slovensku?

Stopercentne! Odvahou vloženou do toho dokumentárneho filmu a zozbieranými dôkazmi ste na dobrej ceste. Scéna, ktorá ma uchvátila najviac bola tá, kde ľudia stáli pred prezidentským palácom a skandovali: „Mafia! Mafia! Mafia!Aj ako outsider som cítil to napätie, hladinu bolesti a hnevu… Ľudia chceli poukázať na kameň úrazu,“ na incident, ktorý zmenil úplne všetko. Preto dúfam, že táto príšerná udalosť bude mať pozitívny prínos do ďalších dekád. Ľudia si povedali „stačilo,“ ich dobrá vôľa by mala byť odrazená v zákonoch alebo hocikde inde, kde budú hlasy týchto mladých ľudí zapísané na veky vekov.

Autor: František Šodor

Zdroje: irishnews.com,

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene