Lenka Kačmárová

Vzdelávame s dokumentárnymi filmami v čase koronavírusu

Pandémia Koronavírusu COVID-19 má v tejto chvíli veľké dopady na náš život. Či už ide o domácu izoláciu, zatvorené školy, alebo zatvorenie letísk a hraníc, dopady globálneho problému sú viditeľné a markantné aj u nás.

A preto by sme vás radi pozvali využiť tento čas na debatu o dopadoch globálnych problémoch na náš život prostredníctvom dokumentárnych filmov a vzdelávacích materiálov. Dokumentárny film je výborným nástrojom na otvorenie témy, pretože poskytuje zážitok, vedomosti, informácie a emócie, ale hlavne zodpovednosť za otvorenie témy sa prenáša na samotné médium resp. jeho tvorcov. To umožnuje učiteľom, neformálnym aktérom vzdelávania a ľudom zodpovedným za vzdelávanie v čase krízy, pôsobiť v roli angažovaného moderátora, ktorý sa pýta otázky a je zvedavý.

Každý jeden film otvára debatu o inej citlivej téme, a tak máte možnosť otvoriť debatu o extrémizme, generačnej chudobe, klimatickej zmene, aktivizme, dezinformáciách a sociálnych sieťach. 

Je jedno, či ste profesionálni pedagógovia, alebo ľudia zodpovední za vzdelávanie v čase preventívnych opatrení, metodicko-informačné materiály vám pomôžu pripraviť jednoduché aktivity pred filmom a po filme. Pôvodne boli určené pre triedne kolektívy, ale s trochu kreativity ich zvládnete adaptovať aj na prostredie domácej výučby. Pamätajte na tom na to najdôležitejšie, a to na reflexiu po filme, pretože to je najpodstatnejšia časť celého procesu. Konkrétne otázky k reflexii nájdete vždy vo vzdelávacích materiáloch ku konkrétnym filmom.

Dokumentárne filmy sú v originálnom znení so slovenskými, alebo českými titulkami a časovo majú do 60 minút.

K dispozícii sú dokumentárne filmy:

  • Ďakujeme za dážď
  • Domáci zápas
  • #Sleduj Ma
  • Aktivistka
  • Bojovníčka s nenávisťou
  • Čo dokáže lož

Vzdelávacie materiály ako aj ďalšie inštrukcie na streamovanie filmov nájdete na našom webe www.globálnevzdelavanie.sk.

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene