Michaela Kolláriková

Prihláste svoju triedu na Jeden svet na školách 2024

Aj tento školský rok prinesie medzinárodný filmový festival Jeden svet program pre školy naprieč celým Slovenskom. Žiactvo sa môže tešiť na starostlivo vyberané, online sprístupnené filmy a nadväzujúce naživo vysielané diskusie so zaujímavými hosťami a hostkami, ktoré majú odbornosť alebo osobnú skúsenosť s témou filmu. Nepremeškajte príležitosť vidieť a priniesť do vyučovania aktuálne dokumentárne filmy, ktoré sa na Slovensku objavia po prvýkrát počas Jedného sveta.

Filmy sú v pôvodnom znení s farebne rozlíšenými opisnými titulkami v slovenčine. Vybrané diskusie sú tlmočené do slovenského posunkového jazyka.

Program

22. októbra 2024 – Online predstavenie filmu Hra mysle

The Mind Game / Eefje Blankevoort, Sajid Khan Nasiri, Els van Driel / Belgicko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Holandsko, Rumunsko / 2023 / 62 min. / slovenské titulky s úpravou aj pre ľudí so sluchovým znevýhodnením

Sajid Khan Nasiri mal sotva pätnásť rokov, keď sám utiekol z Afganistanu. Po nebezpečnej dvojročnej ceste plnej útrap, ktorú podrobne zaznamenával svojím telefónom, prichádza do Belgicka, kde žiada o azyl. Tam ho však čakajú úplne nové výzvy. Tento film je komorným pokračovaním oceňovanej snímky Tieňohra, ktorú sme uviedli na Jednom svete v roku 2021. Pozrite si trailer.

Nadväzujúce diskusie k filmu:

  • 9:30 – 10:15 s Dominikou Nagyovou z Oddelenia podpory pre ľudí s cudzineckým pôvodom (Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava) v slovenskom jazyku
  • 11:30 – 12:15 s Dominikou Nagyovou z Oddelenia podpory pre ľudí s cudzineckým pôvodom (Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava) v slovenskom jazyku tlmočená do slovenského posunkového jazyka

O hostke:

Dominika Nagyová vyštudovala sociálnu prácu so špecializáciou na poradensko – terapeutický smer na Univerzite Komenského v Bratislave. Od roku 2017 pôsobí v oblasti inklúzie ľudí s migračnou skúsenosťou do majoritnej spoločnosti na Slovensku. K tejto téme sa dostala vďaka dobrovoľníctvu v tranzitnom centre na hraniciach Chorvátska a Bosny a Hercegoviny v roku 2016, počas tzv. Európskej migračnej krízy. Následne pracovala ako sociálna pracovníčka a neskôr koordinátorka projektu integrácie ľudí s udelenou medzinárodnou ochranou na Slovensku. Taktiež pracovala 7 rokov ako konzultantka Linky detskej istoty. Dnes vedie Oddelenie podpory pre ľudí s cudzineckým pôvodom na Magistráte hlavného mesta Bratislavy.

23. októbra 2024 – Online predstavenie filmu Iné telo

Another Body / Sophie Compton, Reuben Hamlyn / USA / 2023 / 80 min. / anglicky / slovenské titulky s úpravou aj pre ľudí so sluchovým znevýhodnením

Dokument Iné telo sleduje pátranie americkej vysokoškoláčky Taylor po odpovediach a spravodlivosti, keď sa dozvie, že internetom koluje jej deepfake pornografia. Keď Taylor zistí, že nejde o trestný čin, zoberie veci do vlastných rúk a strmhlavo sa vrhne do prudko sa rozrastajúcej online kultúry mužov porušujúcich súhlas žien. Pozrite si trailer.

Nadväzujúce diskusie k filmu:

  • 9:30 – 10:15 s Dominikou Čupkovou v slovenskom jazyku
  • 11:30 – 12:15 s Dominikou Čupkovou v slovenskom jazyku tlmočená do slovenského posunkového jazyka

O hostke:

Dominika Čupková je interdisciplinárna dizajnérka, ktorá spája bodky medzi umelou inteligenciou, umením, dizajnom a technológiou so skúsenosťami z marketingu a výskumu. Je doktorandkou na VŠVU v Bratislave, kde skúma prepojenie umelej inteligencie a dizajnu, súčasťou medzinárodného kolektívu AIxDESIGN, kde sa stará o marketing a spoluzakladateľkou iniciatívy Ladies, Wine & Design Slovakia. Pomocou rôznych iniciatív sa snaží dostať za hranice algoritmických predstáv veľkých technologických firiem tak, aby sa zhodovali s ideológiami feminismu a starostlivosti a priniesli alternatívne naratívy pre spravodlivejšiu a inkluzívnejšiu AI.

24. októbra 2024 – Online predstavenie filmu Moja sestra

Moja siostra / Mariusz Rusiński / Poľsko / 2023 / 30 min. / poľsky / slovenské titulky s úpravou aj pre ľudí so sluchovým znevýhodnením

Zuzia je citlivá a umelecky nadaná tínedžerka, ktorá bojuje s drogovou závislosťou. Jej brat a zároveň režisér tohto filmu sa rozhodne preskúmať rodinné vzťahy, aby našiel príčiny tejto zložitej situácie. Pozrite si trailer.

Nadväzujúce diskusie k filmu:

  • 9:30 – 10:15 s Dominikou Jašekovou z OZ Odyseus v slovenskom jazyku
  • 11:30 – 12:15 s Dominikou Jašekovou z OZ Odyseus v slovenskom jazyku tlmočená do slovenského posunkového jazyka

O hostke:

Dominika Jašeková je psychologička a od roku 2018 pôsobí ako riaditeľka občianskeho združenia Odyseus. Venuje sa najmä témam harm reduction a vylúčeným komunitám – ľuďom, ktorí užívajú drogy, ľuďom pracujúcim v sexbiznise či ľuďom bez domova či mladým ľuďom v rekreačnom prostredí nočného života. Okrem toho sa venuje vzdelávacej činnosti na školách na tému drog či vzdelávania iných organizácii a inštitúcií v témach harm reduction, sexbiznisu a práci s ľuďmi, ktorí užívajú drogy.

Ako to funguje?

  1. Vyberiete si film s diskusiou, ktorej téma a termín vám vyhovuje.
  2. Prihlásite bezplatne svoju triedu prostredníctvom formulárov k jednotlivým filmom.
  3. Po vyplnení formuláru dostanete na mail potvrdenie o tom, že registrujeme vašu prihlášku.
  4. Najneskôr 48 hodín pred časom plánovanej diskusie dostanete na e-mail odkaz, cez ktorý si film pozriete a zároveň druhý odkaz, cez ktorý budete v danom čase sledovať diskusiu.
  5. Vy budete diskutujúcich počuť aj vidieť. Oni vás nie. Vy aj vaše žiactvo im budete môcť klásť otázky prostredníctvom online nástroja Slido. Či už cez počítač, na ktorom budete stream sledovať, alebo cez mobilné telefóny.
  6. Odporúčame zabezpečiť si v miestnosti kde budete premietať kvalitné internetové pripojenie, projektor s plátnom a reproduktory.

Komu je program určený?

Filmy a diskusie sú vhodné pre vyššie ročníky základných škôl, žiactvo stredných škôl a gymnázií, prípadne študentstvo vysokých škôl (odporúčaná veková kategória je 15+). Vybrané predstavenia filmov s diskusiami budú prispôsobené aj pre publikum so sluchovým znevýhodnením.

Kedy sledovať filmy?

Filmy budú dostupné najneskôr 48 hodín pred spustením živých online prenosov diskusií cez odkazy, ktoré dostanete na e-mail.

Kedy sledovať diskusie?

Diskusie sú vysielané naživo. Je preto nutné pripojiť sa k ich sledovaniu v konkrétnych časoch, v ktorých sú vypísané. Vďaka interaktívnemu nástroju Slido budete môcť so svojimi žiakmi a žiačkami klásť otázky v reálnom čase.

V prípade otázok kontaktujte koordinátorku programu Michaelu Kollárikovú michaela.kollarikova@clovekvohrozeni.sk

Partneri

Projekt finančne podporil Audiovizuálny fond.

Projekt finančne podporila Nadácia TESCO.

Realizované s finančnou podporou Európskej únie. Za obsah je výhradne zodpovedný Človek v ohrození, n.o. pričom nemusí nutne reprezentovať oficiálny postoj Európskej únie.

Organizátori

Finanční partneri

SLSP

Partneri

IOMbkisDAFilms
kino lumiereFTF VŠMUA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislido

Hlavní mediálni partneri

Mediálni partneri

Nota Bene