Anna Jackova

Dni Zmeny 2024 – Program

Medzinárodný filmový festival Jeden svet už po štvrtýkrát prinesie vzdelávacie podujatie Dni zmeny. Počas trojdňového workshopu účastníctvo získa poznanie o tom, čo je to spoločenský dopad umenia, čo je to kampaň so spoločenským dopadom a ako s nimi pracovať. Na workshope budú mať príležitosť vytvoriť si vlastnú kampaň. Dni zmeny sa konajú od 23. do 25. októbra 2024 v rámci filmového festivalu Jeden svet.

Umenie a spoločenská zmena 

23.10. 2024 (streda), 9.00 – 12:00 
Mestská knižnica v Bratislave, Klariská 16, 814 79 Bratislava  

Čo je to spoločenská zmena? Ako je možné ju dosiahnuť? Aké nástroje sú k dispozícii na presadenie spoločenskej zmeny prostredníctvom umenia? Kto sú vhodní partneri na presadenie zmeny? Aké druhy spolupráce s partnermi z verejného a tretieho sektora sú pre tvorbu umenia zmysluplné? Ako s partnermi pracovať? Témou spoločenskej zmeny a zmysluplného partnerstva vás budú prostredníctvom teoreticko- praktickej prednášky sprevádzať lektorky z oblasti filmu a verejnej politiky Eva Pavlovičová a Alexandra Poláková Suchalová.  

(Podujatie je otvorené pre verejnosť, vstup voľný) 

Inšpiratívne príbehy: Zmena, ktorá sa deje 

23.10. 2024 (streda), 13.30 – 15:00 
Mestská knižnica v Bratislave, Klariská 16, 814 79 Bratislava  

Vypočujete si inšpiratívne príbehy, ktoré ilustrujú, ako konkrétne projekty a iniciatívy dokážu meniť svet k lepšiemu. Cez fascinujúce rozprávanie jednotlivcov, ktorí sa neboja prijať výzvy a prinášať zmeny, získate poznanie o skúsenostiach z terénu. Sú to príbehy o úspechoch, prekážkach, o lekciách, ktoré sa naučili na svojej ceste za zmenou. Nechajte sa inšpirovať a objavte, ako aj vy môžete začať vytvárať vlastný dopad svojím umením. Vypočujete si Patrika Pavlovského, presadzujúceho zmeny v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, Evu Pavlovičovú a Evu Križkovú, ktoré s filmom Vtáčnik presadzujú zmenu v oblasti mestskej biodiverzity a udržateľného rozvoja miest.  

(Podujatie je otvorené pre verejnosť, vstup voľný) 

Kampaň za zmenu filmu KTO NIE SOM + Q&A s producentom kampane Andreiom Zincom  

23.10. 2024 (streda), 16:00 – 18.00 
Mestská knižnica v Bratislave, Klariská 16, 814 79 Bratislava  

Pridajte sa k nám na dôležitú diskusiu s režisérom a producentom Andreiom Zincom, ktorý predstaví kampaň za zmenu svojho úspešného dokumentárneho filmu Kto nie som (org. Who I am not, r. Tunde Skovran, 2023), ktorý bol nominovaný Európskou filmovou akadémiou na najlepší dokumentárny film. Andrei Zinca sa s nami podelí o svoj pohľad na to, ako umenie môže slúžiť ako nástroj pre spoločenskú zmenu. V rámci diskusie sa dozviete, ako bola kampaň za zmenu filmu Kto nie som koncipovaná a aké stratégie boli použité pri jej implementácií. Po prezentácii budete mať príležitosť klásť otázky a zapojiť sa do diskusie. Nezmeškajte túto jedinečnú príležitosť získať hlbší pohľad na proces vytvárania zmeny prostredníctvom umenia a dozvedieť sa viac o kampaniach za zmenu.  

(Podujatie je v anglickom jazyku, otvorené pre verejnosť, vstup voľný) 

Zmena začína spojením – networkingové podujatie 

23.10. 2024 (streda),  18:00 – 19.00 
Mestská knižnica v Bratislave, Klariská 16, 814 79 Bratislava  

Pridajte sa k nám na networkingové podujatie Zmena začína spojením, ktoré zdôrazňuje, že každá významná zmena začína prepojením ľudí. Toto podujatie je príležitosťou stretnúť sa s jednotlivcami, ktorí sa zaujímajú o spoločenské inovácie, a zdieľať nápady, skúsenosti a vízie, ktoré môžu viesť k pozitívnym transformáciám v našej spoločnosti. 

(Podujatie je otvorené pre verejnosť, vstup voľný) 

Štvrtok 24.10.  
Neverejný program  
Mestská knižnica v Bratislave, Klariská 16, 814 79 Bratislava  

Umenie pre budúcnosť: Projekty, ktoré menia svet k lepšiemu 

Piatok 25.10. 2024  
Mestská knižnica v Bratislave, Klariská 16, 814 79 Bratislava  

Na verejnej prezentácii projektov prihlásených do workshopu Dni zmeny máte jedinečnú príležitosť objaviť inovatívne myšlienky a iniciatívy, ktoré majú potenciál vytvárať pozitívny spoločenský dopad. Účastníci budú mať možnosť zapojiť sa do diskusie a poskytnúť spätnú väzbu, ktorá pomôže autorom projektov v ďalšom rozvoji ich nápadov. Podujatie tiež ponúka skvelú príležitosť na nadviazanie kontaktov s ďalšími účastníkmi a účastníčkami, expertmi a expertkami, ktorí/é sa zaujímajú o spoločenskú zmenu a udržateľný rozvoj. Príďte sa inšpirovať, zdieľať myšlienky a objaviť nové možnosti spolupráce. Spoločne môžeme prispieť k zmenám, ktoré si naše spoločnosť zaslúži a získať pre svoje projekty podporu a viditeľnosť, ktoré potrebujú.  

(Podujatie je otvorené pre verejnosť, s prekladom do posunkového jazyka, vstup voľný) 

Organizátori

Finanční partneri

SLSP

Partneri

IOMbkisDAFilms
kino lumiereFTF VŠMUA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislido

Hlavní mediálni partneri

Mediálni partneri

Nota Bene