Anna Jackova

Dni zmeny 2024: Kreatívne riešenia pre pozitívnu spoločenskú zmenu   

Bratislava, 11. október 2024 –  Od 21. do 25. októbra 2024 sa v rámci medzinárodného festivalu Jeden svet uskutoční podujatie Dni zmeny, ktorého cieľom je podporiť umelcov a umelkyne pri vytváraní diel, ktoré prinesú pozitívne zmeny v spoločnosti.   

Umenie, ako ukazuje mnoho výskumov, má schopnosť slúžiť nielen ako estetický zážitok, ale aj ako silný nástroj pre spoločenské zmeny. Podujatie Dni zmeny, ktoré je už tretí rok súčasťou Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet prináša profesionálom z oblasti filmového umenia a tento rok po prvý raz aj z ostatných umeleckých oblastí inšpirácie, podnety, kontakty a metodológiu na to, aby sa mohli stať aktívnou súčasťou požadovaných pozitívnych spoločenských zmien. Podujatie Dni zmeny má tri časti: dve dôležité diskusie a inovatívny trojdňový workshop. 

Audiovízia bez bariér IV: Sen vs. realita v slovenských divadlách a kinách 

Prvou je každoročná panelová diskusia o inkluzívnej kultúre, organizovaná v spolupraci s Katedrou Translatológie UKF v Nitre. Vo štvrtom ročníku našej diskusie venovanej prístupnosti a inklúzii sa zameriame na prostredie divadiel a kín. Pozveme vás do zákulisia zabezpečovania prístupnosti konkrétnych umeleckých projektov a ukážeme vám, ako si poradiť so zúfalstvom z toho, keď sa na začiatku zdá, že nič nefunguje a nič sa nedá. Predstavíme, aké možnosti ponúka vhodné priestorové a technické zabezpečenie a odhalíme, že so správnym presvedčením a odborníkmi je prístupnosť inšpiratívnou a obohacujúcou umeleckou cestou. 

Ako štrajkujú dokumentaristi a dokumentaristky? 

Súčasťou Dní zmeny bude tento rok po prvý raz aj panelová diskusia Asociácie slovenského dokumentárneho filmu. Je povinnosťou dokumentaristov a dokumentaristiek zachytávať nie len ducha doby, ale tiež aktuálne politické dianie? Mali by v extrémne pohnutých časoch dokázať zložiť kameru a brániť ideály? Kde vidia svoje miesto dnes, tu a teraz? Na tieto otázky budeme hľadať odpovede v panelovej diskusii s názvom Ako štrajkujú dokumentaristi a dokumentaristky? 

Workshop Dni zmeny 

Workshop Dni zmeny je inkubátorom pre  projekty, kde tvorcovia pracujú na kampaniach umeleckých diel, ktoré majú potenciál meniť verejný diskurz, správanie ľudí, ovplyvniť politické a sociálne štruktúry či budovať komunity. Workshop bude prebiehať v dňoch 23.-25.10. 

Z množstva prihlásených projektov naprieč umeleckými formami a témami bolo vybraných 5 projektov, ktoré si na workshope Dni zmeny vytvoria kampane za zmenu pripravené na zrealizovanie, tak aby boli podporené ich základné posolstvá. Medzi vybranými projektmi je projekt dokumentárneho filmu Zvieratá východu od Andreja Kolenčíka a Anny Ďurišíkovej, ktorý sa zameriava na zvyšovanie povedomia o zvieracích azylových centrách. Ďalším vybraným projektom je zvolenský Komunitný festival Ľudskosť, ktorý podporuje vytváranie komunít prostredníctvom umenia. Medzi projektami, ktoré sa zúčastnia podujatia Dni zmeny patrí aj zvukový dokument Ako počúvať fontány režisérky Evy Sajanovej, ktorý cez tému fontán vo verejnom priestore prináša témy klimatickej krízy ako aj deštrukcie kultúry.  
Projekt ukrajinsko – lotyšsko – slovenského dokumentárneho filmu Oceľová rota producentky Kataríny Krnáčovej prináša tému vnímania traumatickej skúsenosti ľudí, ktorí sa zapojili do vojny. Výber projektov uzatvára dokumentárny film producenta Mateja Sotníka Svet stien, ktorý sa odohráva v prostredí extrémnych sociálnych rozdielov a stupňujúcej sa klimatickej krízy, aby evokoval a predostrel blízku budúcnosť.   

Súčasťou programu bude okrem prednášok a workshopov aj verejná prezentácia projektov Umenie pre budúcnosť: Projekty, ktoré menia svet k lepšiemu 

Na záver workshopu účastníci odprezentujú kampane za zmenu pre svoje umelecké diela, na ktorých pracovali a získajú spätnú väzbu od odborníkov z oblasti umenia, verejnej správy a neziskového sektora. Projekty kampaní za zmenu bude hodnotiť porota zostavená z expertov a expertiek z oblastí filmu, vizuálneho umenia, verejnej správy a neziskového sektora. Porota bude hodnotiť nielen kreatívny prístup a inovatívne riešenia, ale aj potenciál kampaní dosiahnuť reálnu spoločenskú zmenu. Účastníci dostanú konštruktívnu spätnú väzbu, cenné rady a odporúčania, ktoré im pomôžu zdokonaliť ich projekty a posunúť ich na vyššiu úroveň. Verejná prezentácia projektov sa uskutoční 25. októbra o 13:30 v Mestskej knižnici v Bratislave na Klariskej 16.   

Umenie je kľúčovým prostriedkom na budovanie povedomia o dôležitých témach ako sú ľudské práva, rovnosť či klimatická zmena 

Dni zmeny poskytnú tvorcom nástroje a podporu na to, aby ich projekty dokázali vytvárať skutočné zmeny vo verejnom diskurze, správaní a komunitách. V tomto snažení účastníkov Dní zmeny tento rok podporí aj Úrad podpredsedu vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku, ktorý finančne podporí jeden z projektov venujúci sa téme klimatickej krízy.   

Permanentky na celé trvanie festivalu si môžete kúpiť cez CINEPASS. Zakúpiť si môžete aj Cinepass online na desať zahraničných filmov, ktoré budú po skončení festivalu dostupné online 28.10. do 3.11.2024.  

Program Jedného sveta 2024 je už kompletne zverejnený na webovej stránke Cinepassu. Tešiť sa môžete aj na zaujímavý sprievodný program.  

Partneri podujatia Dni zmeny: Úrad podpredsedu vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku, Audiovizuálny fond, LITA, ZNELO  

Mediálni partneri podujatia Dni zmeny: portál brainee.sk, časopis Green magazín, portál Webmagazín, časopis Flash Art, časopis Vlna, portál mojakultura.sk  

Festival finančne podporil Audiovizuálny fond a záštitu nad podujatím prebral primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.  

Kontakt pre médiá: 
Frédérique Hazéová,  
frederika.pr.jedensvet@clovekvohrozeni.sk, 0910 141 593 

Organizátori

Finanční partneri

SLSP

Partneri

IOMbkisDAFilms
kino lumiereFTF VŠMUA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislido

Hlavní mediálni partneri

Mediálni partneri

Nota Bene